Vse kategorije
Hunan Huacheng Biotech, Inc.
Domov> College

Ali je Monk Fruit zdravo sladilo?

Čas: 2023-02-22 Ogledi: 33

Ekstrakt menihovega sadja, imenovan tudi luo han guo sadni ekstrakt, je nedavni dodatek na trgu alternativnih sladkorjev v Združenih državah. Za razliko od nekaterih kemično zasnovanih alternativnih sladkorjev se izvleček menihovega sadja šteje za naravnega.


Specialist za endokrinologijo in metabolizem Anthony Liberatore, dr. med., govori o tem, ali je menihovo sadje zdrav nadomestek sladkorja.


Kaj je meniško sadje?


Monk fruit je majhen okrogel sadež, ki izvira iz južne Kitajske. Sadno sladilo Monk prihaja iz mogrozida, ki je najslajši del sadja.


Za izdelavo sladila iz menihovega sadja proizvajalci menihovo sadje zdrobijo, izločijo njegov sok in nato iz soka izvlečejo njegov mogrozid. "Mogrozidi menihovega sadja imajo več kot 100-krat slajši okus od sladkorja, vendar nimajo kalorij," pravi dr. Liberatore.


Zdravstvene koristi menihovega sadja

Nekateri dokazi kažejo, da mogrozidi v menihovem sadju vsebujejo za vas dobre antioksidante. Antioksidanti, ki jih običajno najdemo v rastlinski hrani, se borijo proti prostim radikalom, ki lahko povzročijo zdravstvene težave, kot so rak in bolezni srca.


Vendar ni študij, ki bi potrdile, da bi lahko izvleček menihovega sadja okrepil vaše zdravje. "Menihov sadež je nov na ameriškem trgu in še nimamo trdnih dokazov o kakršnih koli koristih za zdravje," pravi dr. Liberatore.


Ali vam lahko meniško sadje pomaga pri hujšanju?


Uživanje manj sladkorja vam lahko pomaga pri izgubi kilogramov, če ga kombinirate z drugimi ukrepi za hujšanje. "Sladkor je vir praznih kalorij, ki so kalorije brez prehranske koristi," pravi dr. Liberatore. "Zamenjava sladkorja z menihovim sadjem je dober način za zmanjšanje teh praznih kalorij."


Toda alternative sladkorju niso hitra pot do izgube teže. Pravzaprav so nekatere študije pokazale, da lahko umetna sladila prispevajo k povečanju telesne teže s povečanjem želje po sladkorju in odvisnosti.


"Če želite zmanjšati vnos kalorij ali shujšati, se osredotočite na celotno prehrano," pravi dr. Liberatore. "Ne zanašajte se samo na sladilo, da bi izboljšali svoje zdravje ali pomagali pri izgubi teže."


Ali je monah sadje varno?

Monk sadje je prejelo oznako "splošno priznano kot varno" (GRAS) od ameriške uprave za hrano in zdravila. Prav tako nima poročil o stranskih učinkih.


Vendar uporabljajte menihovo sadje - ali katero koli sladilo - v zmernih količinah. Samo zato, ker je GRAS, ne pomeni, da bi ga morali zaužiti veliko vsak dan, ugotavlja dr. Liberatore.


"Menihovo sadje je dobra možnost za zmanjšanje vnosa sladkorja," pravi. »Toda namesto da uživate veliko sladil z nič kalorijami, se raje osredotočite na uživanje sadja, zelenjave in celih zrn. Ta živila vsebujejo vitamine, minerale in druga hranila, ki jih potrebujete za dobro zdravje.


In preberite seznam sestavin na etiketi, preden kupite menihovo sadno sladilo. Številni izdelki združujejo druga sladila z izvlečkom menihovega sadja – tudi če se izdelek imenuje »čisto menihovo sadje«. Nekateri vsebujejo eritritol, sladkorni alkohol, ki lahko pri nekaterih ljudeh povzroči napenjanje ali želodčne težave.


Menihovo sadje in sladkorna bolezen

Če imate sladkorno bolezen, je meniško sadje lahko dobra izbira za vas. Vendar najprej vprašajte zdravnika. "Ljudje s sladkorno boleznijo imajo po zaužitju sladkorja večje skoke krvnega sladkorja kot ljudje, ki nimajo sladkorne bolezni," pojasnjuje dr. Liberatore. "Torej lahko uporaba nadomestka sladkorja pomaga preprečiti te skoke."


Kako uporabljati sladilo monk sadja

Sadna sladila Monk so v obliki prahu ali tekočine. Če želite sladkor zamenjati za bolj naravno alternativo, razmislite o naslednjih uporabah:Izjemno sladek okus meniškega sadja pomeni, da malo pride daleč. In ker je vsak izdelek drugačen, preberite navodila za pakiranje, preden ga dodate svojim priljubljenim receptom. Morda ni enakovreden sladkorju skodelica za skodelico.


Menihovo sadje uporabljajte zmerno

Izvleček menihovega sadja ni čudežni spodbujevalec zdravja, je pa dobra izbira, ko si resnično želite nekaj sladkega. Če ste sladkosnedi, vam lahko monk fruit pomaga uživati ​​sladko hrano in pijačo brez sladkorja.


"Ampak ne pretiravajte," opozarja dr. Liberatore. »Pijte veliko navadne vode ali čaja in jejte naravno hrano brez ultra sladkega okusa. Sčasoma se vaše brbončice prilagodijo in morda vam ne bo treba toliko uporabljati sladil.«

Nazaj: Tongkat Ali: Vse, kar morate vedeti

Naprej: Resnica o uporabi Monk Fruit kot sladila