Vse kategorije
Hunan Huacheng Biotech, Inc.
Domov> College

Monk Fruit: Najboljše naravno sladilo?

Čas: 2022-12-30 Ogledi: 106

Ker je vnos sladkorja na najvišji ravni vseh časov, je iskanje bolj zdravih sladkih alternativ prednostna naloga mnogih ljudi. Težava je v tem, da so nadomestki sladkorja in umetna sladila ponavadi polni drugih škodljivih kemikalij in sestavin, nekateri pa celo vsebujejo kalorije in vplivajo na raven sladkorja v krvi, kljub temu, kar mnogi verjamejo. Vnesite menih sadje.


Sadno sladilo Monk je slovelo kot revolucionaren način za sladkanje hrane in pijače brez škodljivih učinkov tradicionalnega sladkorja in nekaterih nadomestkov sladkorja. 


Kakšne so zdravstvene koristi meniškega sadja? Vsebuje spojine, ki so po ekstrakciji ocenjene na 200-300-krat slajše od navadnega trsnega sladkorja, vendar brez kalorij in vpliva na krvni sladkor.


Zveni prelepo, da bi bilo res? Ni!

To sadje se že stoletja uporablja kot sladilo in po dolgih letih, ko je bilo na voljo samo v tujini, ga je nedavno postalo lažje najti v trgovinah z živili v ZDA in drugod.

Kaj je Monk Fruit?

Menihov sadež (ime vrste Momordica grosvenori) se imenuje tudi luo han guo. Ta majhen, zelen sadež je član rastlinske družine Cucurbitaceae (buče).

Ime je dobil po menihih, ki so sadje že v 13. stoletju nabirali v južnih kitajskih gorah.

Redko najdemo v divjini, sadje menihov je bilo prvotno pridelano v regijah, vključno z gorama Guangxi in Guangdong na Kitajskem. Kitajska vlada dejansko prepoveduje sadje menihov in njihov genski material, s čimer preprečuje, da bi zapustili državo.

Zato mora biti sadje pridelano in proizvedeno na Kitajskem. Zaradi tega, skupaj z zapletenim postopkom ekstrakcije, je ustvarjanje meniških sadnih izdelkov drago.

Je meniško sadje dobro za vas? Zaradi visoke ravni antioksidantov in protivnetnih učinkov je že dolgo veljal za »sadež dolgoživosti«.

Skozi zgodovino so ga uporabljali v medicini kot sredstvo za izkašljevanje, kašelj, zdravljenje zaprtja in kot zdravilo za odstranjevanje vročine/vročine iz telesa.

Danes strokovnjaki menijo, da so sladki izvlečki naravnih rastlin, kot sta stevia in menihovo sadje, privlačne alternative sladkorju.

Poročilo iz leta 2019, objavljeno v International Journal of Vitamin and Mineral Research Consumption, pojasnjuje:

Na žalost se zdi, da zamenjava sladkorja s trenutno razpoložljivimi umetnimi sladili nima ugodnih kliničnih učinkov. Glede na pomisleke, povezane z zdravjem glede trenutno razpoložljivih sladil, kot je povečano tveganje za debelost in sladkorno bolezen tipa 2, je ponovno zanimanje za identifikacijo varnega in okusnega sladila.

Hranilna vrednost


Sladila Monk sadja so v več oblikah: tekoči izvleček, prah in zrnca (kot trsni sladkor).

Menihovo sadje, tehnično gledano, vsebuje zelo malo kalorij in ogljikovih hidratov, tako kot drugo sadje in zelenjava. Vendar ga običajno ne uživamo svežega (ker ima sadje po obiranju hitro gnili okus), pri sušenju pa se njegovi sladkorji razgradijo.

Če ga uživate sveže, ima menihovo sadje približno 25 do 38 odstotkov ogljikovih hidratov in nekaj vitamina C.

Zaradi kratkega roka uporabnosti po obiranju je edini način, da uživate v svežem menihskem sadju, obisk azijskih regij. Zato se pogosto suši in predeluje.

Po sušenju se količine fruktoze, glukoze in drugih sestavin v sledovih štejejo za nepomembne, zato se običajno šteje za nič kalorično hrano.

Kakšen je okus meniškega sadja in zakaj je tako sladko?

Številni uporabniki sladil iz monaškega sadja pravijo, da je okus prijeten in da je malo ali nič grenkega priokusa, za razliko od nekaterih drugih nadomestkov sladkorja.

Zaradi naravnih sladkorjev ni sladek kot večina sadja. Vsebuje močne antioksidante, imenovane mogrozidi, ki jih telo presnavlja drugače kot naravne sladkorje.

Zato ti sadeži kljub zelo sladkemu okusu praktično ne vsebujejo kalorij in ne vplivajo na krvni sladkor.

Mogrozidi zagotavljajo različne ravni sladkosti – vrsta, znana kot mogrozidi-V, je najvišja in tudi tista, ki je povezana z največ koristmi za zdravje. Nekateri izdelki, proizvedeni z menihovim sadjem, so lahko zelo sladki, vendar jih je mogoče zmanjšati in uporabljati zmerno.

prednosti

1. Vsebuje antioksidante, ki se borijo proti prostim radikalom

Mogrozidi menihovega sadja, spojine, ki mu dajejo intenzivno sladkost, so tudi močni antioksidanti. Oksidativni stres igra vlogo pri številnih boleznih in motnjah, izbira živil z visoko vsebnostjo antioksidantov pa je ključnega pomena za zmanjšanje škode zaradi prostih radikalov v telesu.

Študije so pokazale, da mogrozidi "znatno zavirajo reaktivne kisikove vrste in oksidativno poškodbo DNA." Dejstvo, da iste sestavine meniškega sadja, ki zagotavljajo antioksidante, zagotavljajo tudi brezkalorično sladilo, ga naredi nič manj kot superhrano.

2. Lahko pomaga zmanjšati tveganje za debelost in sladkorno bolezen

Ocenjuje se, da Američani zaužijejo 130 funtov sladkorja na leto, v nasprotju z našimi predniki v zgodnjih 1800. stoletjih, ki so v povprečju zaužili približno 10 funtov. Zaradi tega povečanega vnosa sladkorja se je povečala stopnja debelosti in primerov sladkorne bolezni.

Študija iz leta 2017, objavljena v International Journal of Obesity, navaja: "Zamenjava sladil z nehranljivimi sladili (NNS) lahko pomaga pri nadzoru glikemije in uravnavanju telesne teže." V tej študiji so nehranilna sladila vključevala aspartam, menihovo sadje in stevijo, za katere je bilo ugotovljeno, da prispevajo bistveno manj k skupnemu dnevnemu vnosu energije, postprandialni glukozi in sproščanju insulina v primerjavi s pijačami, sladkanimi s saharozo.

Raziskovalne študije lahko izboljšajo odziv na inzulin in ne vplivajo na raven sladkorja v krvi tako kot naravni sladkorji. To pomeni, da lahko zagotovi sladek okus, po katerem močno hrepenimo, brez škodljivih stranskih učinkov.

Raziskave kažejo, da lahko sladilo iz menihovega sadja pomaga tistim, ki že trpijo zaradi debelosti in sladkorne bolezni, pri poslabšanju njihovega stanja. Druga prednost v primerjavi z drugimi sladili je, da je sladilo pridobljeno iz sadja, ki ni GSO, za razliko od namiznega sladkorja in koruznega sirupa z visoko vsebnostjo fruktoze.

3. Ima protivnetne učinke

Starodavna kitajska uporaba tega sadja je vključevala pitje čaja iz kuhanega sadja za hlajenje telesa pred boleznimi, vključno z vročino in vročinskim udarom. Uporabljali so ga tudi za blaženje vnetega grla.

Ta metoda deluje zaradi mogrozidov menihovega sadja, ki imajo naravne protivnetne učinke.

4. Lahko pomaga pri boju proti razvoju raka

Obstajajo dokazi, ki kažejo, da imajo semena in izvleček tega sadja antikancerogene učinke. Ekstrakt menihovega sadja je pokazal sposobnost zaviranja rasti tumorja na koži in dojki ter zagotavljanja beljakovin, ki delujejo proti raku.

Ironija je v dejstvu, da druga sladila dokazano povečujejo tveganje za nastanek raka, medtem ko se zdi, da ga sladilo iz menihovega sadja lahko zmanjša.

5. Lahko pomaga v boju proti okužbam

Pri zdravljenju bakterijskih okužb se antibiotiki pogosto pretirano uporabljajo. Naravna protimikrobna sredstva so veliko boljša možnost za boj proti okužbam in upočasnitev nenehnega porasta odpornosti na antibiotike.

Monk sadje je pokazalo sposobnost zaviranja rasti nekaterih bakterij, zlasti ustnih bakterij, ki povzročajo karies in parodontalno bolezen.

Te študije tudi kažejo, da se sadje lahko bori proti nekaterim oblikam simptomov in razraščanju kandide, kot je ustni soor, ki lahko, če ga ne zdravimo, vpliva na številne druge telesne sisteme.

6. Bori se proti utrujenosti

V študiji na miših so bili izvlečki menihovega sadja uspešni pri zmanjševanju utrujenosti pri vadbenih miših. Študija je uspela reproducirati rezultate in dokazati, da so imele miši, ki so prejele izvleček, daljši čas vadbe.

Ta študija dokazuje, zakaj so meniško sadje dolgo imenovali "sadje dolgoživosti".

7. Primerno za diabetične in nizkoglikemične diete

Kitajci so to sadje že stoletja uporabljali kot antidiabetik. Poleg dokazanega antihiperglikemika (ki pomaga zniževati raven glukoze v krvi v telesu) so študije na živalih pokazale tudi ciljne antioksidativne sposobnosti proti celicam trebušne slinavke, kar omogoča boljše izločanje insulina v telesu.

Antidiabetične sposobnosti menihovega sadja so povezane z visoko vsebnostjo mogrozidov. Boljše izločanje inzulina je glavni del izboljšanja zdravja diabetičnih bolnikov, študije na živalih pa so celo pokazale, da sadje menihov potencialno zmanjša poškodbe ledvic in druge težave, povezane s sladkorno boleznijo.

Kot sladilo z nizkim glikemičnim indeksom je tudi način za tiste, ki se spopadajo s sladkorno boleznijo, da lahko uživajo v sladkem okusu brez skrbi, da bi vplivali ali poslabšali svoje diabetično stanje. Iz istega razloga je menihovo sadje dobra izbira za ljudi, ki sledijo keto dieti ali drugi dieti z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov.

8. Deluje kot naravni antihistaminik

Izvleček menihovega sadja je ob večkratni uporabi pokazal tudi sposobnost boja proti alergijskim reakcijam.

V študiji z mišmi so miši, ki so zaradi histamina kazale drgnjenje in praskanje po nosu, večkrat dajale sadje menihov. Študija je pokazala, da sta "izvleček [lo han kuo] in glikozid zavirala sproščanje histamina" pri testirancih.

Slabosti, tveganja in stranski učinki

Kakšni so stranski učinki menihovega sadja? Na splošno velja, da je zelo varno, saj so poročali o zelo malo stranskih učinkih ali negativnih reakcijah.

Na podlagi razpoložljivih raziskav in dejstva, da se v Aziji uživa že stoletja, se zdi, da je varen za uživanje za odrasle, otroke in nosečnice/doječe ženske.

V nasprotju z nekaterimi drugimi sladili je malo verjetno, da bo povzročilo drisko ali napenjanje, če ga uživate v zmernih količinah.

Kot nadomestek za sladkor ga je FDA odobrila za uporabo leta 2010 in velja za "na splošno varnega za uživanje". Kljub temu je bila njegova odobritev nedavno odobrena, zato ni na voljo nobenih dolgoročnih študij, ki bi sčasoma preizkušale stranske učinke menihovega sadja, kar pomeni, da je najbolje biti previden, ko ga uživate v velikih količinah.

Monk Fruit proti Stevii

V Združenih državah FDA dovoljuje, da je katera koli hrana/pijača, ki ima manj kot 5 kalorij na porcijo, označena kot "brez kalorij" ali "nič kalorij". V to kategorijo spadajo tako sladila iz menihovega sadja kot stevia.

Zaradi tega sta oba izdelka dobri možnosti, če spremljate svojo težo ali raven sladkorja v krvi.

Stevia rebaudiana (Bertoni), rastlina, ki izvira iz Južne Amerike, se goji za proizvodnjo izvlečka stevije, še enega priljubljenega sladila in sladkorja.

Stevia velja za »visoko intenzivno sladilo«, saj so steviol glikozidi, pridobljeni iz rastline stevia, približno 200–400-krat slajši od trsnega sladkorja. Poseben glikozid, ki ga najdemo v rastlinah stevije, imenovan rebaudiozid A (Reb A), se uporablja v večini komercialno dostopnih izdelkov.

V obliki izvlečka/praška stevia ne vpliva na raven sladkorja v krvi in ​​jo FDA "splošno priznava kot varno" (GRAS). Vendar FDA trenutno še vedno ni dala uradne oznake GRAS celim listom stevije, ker so potrebne dodatne raziskave.

Tako menihovo sadje kot stevija sta toplotno stabilna, kar pomeni, da z njima kuhate in pečete do približno 400 stopinj Fahrenheita, ne da bi spremenili njun okus. Nekateri ljudje ugotovijo, da ima stevia nekoliko pookus in ne posnema okusa trsnega sladkorja tako natančno kot meniško sadje.

Kako izbrati pravo sladilo (plus recepti)

Katero sladilo iz meniškega sadja je najboljše kupiti? Zaradi kratkega roka uporabnosti bi bil edini način, da poskusite sveže menihovo sadje, da odpotujete v jugovzhodno Azijo in kupite svežega sadja iz vinske trte, kar je za mnoge ljudi očitno nerealno.

Naslednji najboljši način, da preizkusite izvleček menihovega sadja ali prah menihovega sadja, je, da ga kupite v posušeni obliki.

Se sprašujete, kje kupiti monk fruit? Posušeno menihovo sadje lahko najdete na spletu (na primer na Amazonu) in na številnih kitajskih trgih.

Posušeno sadje lahko uporabite v juhah in čajih.

Prav tako lahko naredite svoj meniški nadomestek za sadni sladkor, tako da ustvarite izvleček (poskusite slediti enemu od receptov za tekoči izvleček stevije tukaj).

Lahko se odločite za pripravo z alkoholom, čisto vodo ali glicerinom ali kombinacijo treh. Izdelava lastne rešitve doma zagotavlja, da veste, katere sestavine so uporabljene in kakovost sestavin.

Ekstrakt menihovega sadja se proizvaja na več različnih načinov. Najpogosteje se nabere sveže sadje, sok pa se združi z vročo vodno infuzijo, filtrira in nato posuši, da se ustvari izvleček v prahu.

Nekatere vrste so lahko označene kot "surovo menihsko sadje", če ne vsebujejo drugih sestavin.

Sladkost je vsebovana v mogrozidih in glede na proizvajalca se odstotek spojine razlikuje, kar pomeni, da bodo imeli različni izdelki različne stopnje sladkosti.

Pazite se vrst, ki vsebujejo dodane sestavine, kot sta melasa in sladkorni alkohol, imenovan eritritol, ki lahko pri nekaterih ljudeh povzroči prebavne težave.

Recepti za menihovo sadje:

Druga zdrava alternativna sladila:

Niste oboževalec okusa meniškega sadja? Morda boste želeli namesto tega poskusiti uporabiti druga sladila, kot sta stevia ali ksilitol. Če vas ne moti uživanje dejanskega sladkorja in kalorij, druge možnosti vključujejo surovi med, melaso in pravi javorjev sirup.

Uporabite jih v hrani, kot so ovseni kosmiči, pecivo, kava in čaj, da zmanjšate vnos predelanega sladkorja.

Končna thoughts


Nazaj: 5 vrst sladkornih sladil in njihova uporaba

Naprej: Ali se diabetes lahko popolnoma pozdravi?