Vse kategorije
Hunan Huacheng Biotech, Inc.
Domov> College

Dejstva o sladkorju in sladkornih nadomestkih

Čas: 2023-05-17 Ogledi: 66

Kamor koli pogledate, se zdi, da ljudje hvalijo prednosti diete brez sladkorja. Vendar ni vsak sladkor enak in noben pristop ni najboljši za cilje in želje vsakega človeka. Tukaj je nekaj ključnih dejstev o sladkorju, sladkornih nadomestkih in dietah brez sladkorja.


Kaj je sladkor?

Sladkor je ena vrsta ogljikovih hidratov, tako kot vlaknine in škrob. Čeprav so ogljikovi hidrati bistvena makrohranila (hranila, ki jih telo uporablja v velikih količinah), sladkor ni. Sladkor je krovni izraz za številne vrste enostavnih ogljikovih hidratov, vključno z belim namiznim sladkorjem. Imenuje se tudi saharoza in je najpogostejše sladilo, ki se uporablja v sladicah in pekovskih izdelkih.


Saharoza je le ena od več vrst sladkorja, ki jih naravno najdemo v živilih, vključno s sadjem, zelenjavo, žiti in mlečnimi izdelki. Drugi naravni sladkorji vključujejo:Kaj so nadomestki sladkorja?

Sladkorni nadomestki so sladkega okusa, vendar ne vsebujejo sladkorja. Imajo manj kalorij kot sladkor, nekateri pa sploh nimajo kalorij. Živila z oznako »brez sladkorja«, »keto«, »nizka vsebnost ogljikovih hidratov« ali »dietna« pogosto vsebujejo nadomestke sladkorja, ki spadajo v tri kategorije: umetna sladila, sladkorni alkoholi in nova sladila.


Umetna sladila


Večina umetnih sladil (imenovanih tudi nenutritivna sladila) je ustvarjenih iz kemikalij v laboratoriju. Nekaj ​​jih je narejenih iz naravnih snovi, kot so zelišča. Lahko so 200- do 700-krat slajši od namiznega sladkorja.


Ta sladila ne vsebujejo kalorij ali sladkorja, vendar tudi nimajo koristnih hranil, kot so vitamini, vlaknine, minerali ali antioksidanti. Ameriška uprava za hrano in zdravila (FDA) jih ureja kot aditive za živila.


Tradicionalno so bila umetna sladila edina možnost za ljudi, ki morajo spremljati raven glukoze v krvi ali težo. Nekateri strokovnjaki menijo, da umetna sladila predstavljajo nevarnost za zdravje, od povečanja telesne teže do raka. Toda raziskave o tem še potekajo in pretekle študije, ki so pokazale tveganje za zdravje, so bile izvedene na živalih, ne na ljudeh. Študije na ljudeh so pokazale, da so ti izdelki na splošno varni, če ne zaužijemo več kot je sprejemljiv dnevni vnos za vsakega posebej.


FDA je odobrila več umetnih sladil:Sladkorni alkoholi


Podobno kot umetna sladila so tudi sladkorni alkoholi ustvarjeni sintetično (običajno iz samih sladkorjev). Sladkorni alkoholi se uporabljajo v številnih predelanih živilih. Niso tako sladki kot umetna sladila in dodajo teksturo in okus živilom, kot so žvečilni gumi in trdi bonboni. Pri nekaterih ljudeh lahko povzročijo draženje prebavil, kot so napenjanje, plini ali driska.


Za razliko od drugih nadomestkov sladkorja morajo biti sladkorni alkoholi navedeni na etiketah s podatki o hranilni vrednosti. Primeri vključujejo:Nova sladila


Nova sladila so pridobljena iz naravnih virov. Ta razmeroma nova skupina, včasih imenovana »nekalorična sladila rastlinskega izvora«, zagotavlja številne prednosti tako umetnih kot naravnih sladil, kot sta sadje ali med. Nova sladila niso pomemben vir kalorij ali sladkorja, zato ne povzročajo povečanja telesne mase ali skokov krvnega sladkorja. Običajno so tudi manj predelani in so bolj podobni svojim naravnim virom v primerjavi z umetnimi sladili.


Primeri vključujejo:Stevia in menihovo sadje sta naravno pridobljena iz rastlin in nekateri ljudje menijo, da imata zelo podoben okus navadnemu sladkorju.


FDA pravi, da se ta sladila "na splošno štejejo za varna", kar pomeni, da so varna za uporabo za predvideni namen.

Nazaj: Prednosti izvlečka rdeče detelje

Naprej: Kakšna je razlika med brez sladkorja in brez dodanega sladkorja?