Vse kategorije
Hunan Huacheng Biotech, Inc.
Domov> College

Kakšna je razlika med brez sladkorja in brez dodanega sladkorja?

Čas: 2023-04-28 Ogledi: 57

Razumevanje trditev o sladkorju na embalaži

Včasih se zdi, da se hrana in pijača z nami skoraj pogovarjata s trgovinskih polic. »Psst, pazite na svojo težo? Oglej si me!" »Zmanjšanje sladkorja? Jaz sem tisti, ki si ga želiš!”


Paketi živil pogosto vključujejo izjave o koristih za zdravje ali prehranski kakovosti, ki so ločene od zahtevane oznake o hranilni vrednosti. Morda se sprašujete, kako vse skupaj razumeti. So ti izdelki bolj zdravi? Bi jih morali jesti več?


Odgovor: Zapleteno je. Še posebej, ko gre za trditve o vsebnosti sladkorja.


Kaj je na etiketi?


Food & Drug Administration ureja trditve o zdravju in vsebnosti hranil na embalaži hrane in pijače. Leta 2016 je FDA revidirala nalepko s podatki o hranilni vrednosti, tako da je navedla tako "skupne sladkorje" kot "dodane sladkorje". Pred tem je bilo težko reči, koliko je naravno prisotnega v primerjavi z dodanim sladkorjem. Zaradi tega so se ljudje težje odločali glede zdravja na podlagi informacij na etiketi. Podjetja, ki se ukvarjajo s hrano in pijačo, še vedno prehajajo na novo obliko nalepke, zato morda še ne boste videli posodobljene nalepke na vsakem paketu. Večina bo novo obliko nalepk začela uporabljati leta 2020, vendar imajo nekateri proizvajalci hrane čas do sredine leta 2021, da naredijo zamenjavo.


Obstaja nekaj dokazov, da bi lahko sprememba močno vplivala ne le na sposobnost ljudi, da se bolj zdravo odločajo, ampak tudi na to, koliko dodanega sladkorja živilska industrija vnese v našo hrano. V vsakem primeru je branje oznake o hranilni vrednosti in seznama sestavin na pakiranih živilih dober način, da ugotovite in omejite, koliko dodanega sladkorja zaužijete vi in ​​vaša družina.


Kaj pa druge vrste trditev o vsebnosti sladkorja, kot je "brez dodanega sladkorja", ki se skoraj kriči s sprednje strani embalaže? Ti so lahko v pomoč, vendar le, če razumete, kaj v resnici pomenijo. Opredelimo torej nekaj pogostih izrazov.


Kaj pomenijo trditve o vsebnosti sladkorja?


Po navedbah FDA trditve o vsebnosti hranil opisujejo raven hranila (kot je sladkor) v izdelku z izrazi, kot sta "brezplačno" in "nizko", ali primerjajo raven hranila v izdelku z ravnijo drugega izdelka z uporabo izrazov kot sta »zmanjšano« in »manj«. Na primer:Izdelki z navedbo sladkorja pogosto vsebujejo nadomestek sladkorja ali nizkokalorično sladilo. Tako lahko vsebujejo manj sladkorjev, vendar ohranijo sladkost, ki se pričakuje v hrani ali pijači.


Toda samo zato, ker ima izdelek trditev o vsebnosti sladkorja, še ne pomeni, da je dober za vas. Na primer, sladki kosmiči za zajtrk lahko trdijo, da imajo "zmanjšan sladkor" (zmanjšan od česa?) ali da so "rahlo sladkani" (nesmiseln, nereguliran izraz). To lahko zavede kupce, ki se zavedajo zdravja, da mislijo, da je to boljša izbira.


Raziskovalci v eni študiji so bili presenečeni, ko so ugotovili, da imajo nekateri izdelki z nizko hranilno vrednostjo dejansko več tega hranila kot izdelki brez teh trditev. Ali pa ima izdelek manj enega nezdravega hranila, a preveč drugega – kar na splošno pomeni, da ni boljša izbira. Raziskovalci so ugotovili, da je lahko zavajajoče, če se o izdelku odločamo na podlagi trditve o paketu.


Kako narediti bolj zdravo izbiro

Ko na izdelku vidite trditev o vsebnosti sladkorja, uporabite podatke na oznaki s podatki o hranilni vrednosti in seznamu sestavin, da se prepričate, da je to bolj zdrava izbira. Spoznajte priporočeno dnevno omejitev dodanih sladkorjev Ameriškega združenja za srce. In upoštevajte te splošne nasvete:


Ustvarite splošen vzorec zdravega prehranjevanja, vključno z veliko sadja in zelenjave.

Jejte večinoma živila, bogata s hranili, ki imajo običajno manj dodanih sladkorjev.

Izbirajte izdelke z manj dodanimi sladkorji.


Eden najboljših načinov za zmanjšanje sladkorjev v vaši prehrani je omejitev sladkih pijač, vključno s sodami, sladkim čajem, kavnimi napitki, športnimi in energijskimi pijačami ter sladkimi sadnimi sokovi, kot sta jabolčni in grozdni. Naj bo voda vaša privzeta izbira.


Bottom line

Če jeste veliko sladkarij ali redno pijete sladkane pijače, je iskanje nadomestnih izdelkov z manj sladkorja lahko dober način, da začnete zmanjševati in izboljšati svoje zdravje. Če je mogoče, preklopite na nesladkane izdelke. Vedno lahko dodate malo naravnega sladila – ali naravno sladkega sadja – da dobite ravno pravšnjo mero sladkosti brez vseh dodatnih kalorij in dodanih sladkorjev.


Čez čas jih ne boste več niti pogrešali, ne glede na to, kako glasno vas bodo klicali s trgovinskih polic!

Nazaj: Dejstva o sladkorju in sladkornih nadomestkih

Naprej: Koristi meniškega sadja za zdravje